Min top 5 spiselige blomster
Spiselige blomster kan jeg ikke få nok af, og det er i den kommende tid, de skal sås. Jeg drysser morgenfruens pangorange blomsterblade på kager med hvid glasur og putter blålilla kronblade af kornblomst i salaten. Spiselige blomster er også drøngode i en have som min, hvor børn laver legesupper og udforsker på egen hånd. Det giver ro i sindet at vide, at der ikke sker noget ved det, hvis min mindste får lyst til at smage på tingene. Og det åbner en verden af eventyr for ungerne at lære, at naturen er fuld af spiselige skatte. Jeg lærer mine børn, hvad der må smages på, og hvad de skal lade stå. Og jeg gentager igen og igen, at de altid skal spørge en voksen om det er ok, før de putter noget fra naturen i munden.
Min top 5 spiselige blomster
Sødskærm, Myrrhis odorata, kendes ogsÃ¥ som spansk kørvel. Man kan lave den lækreste sødskærmmojito, derfor er den luftige skærmplante er en af mine absolutte favoritter! Allerede nu midt i den kolde april kan jeg plukke fine lysegrønne blade af den. Den er noget af det første spiselige, der skyder frem i min have om forÃ¥ret. Hele planten smager sødt af lakrids, og ud over at putte den i drinks bruger jeg den som grønt dessertdrys, hakket og blandet op med sukker pÃ¥ fx jordbær og ananas, uhm! Ungerne gÃ¥r ogsÃ¥ og spiser af blomsterne og bladene – sund slik i haven. Sødskærm er en staude, der kommer igen Ã¥r efter Ã¥r. Den sÃ¥r ogsÃ¥ sig selv flittigt, sÃ¥ der kommer flere hvert forÃ¥r – der hvor jeg ikke vil have den, skynder jeg mig at plukke bladene til en salat.
Morgenfrue, Calendula officinalis nana. Morgenfrue er lidt gammeldags og lidt voldsomme i farverne – og jeg elsker det. Jeg sÃ¥r den nemme sommerblomst i kanten af mine højbede og ved sandkassen, hvor børnene fÃ¥r lov til at plukke sÃ¥ mange de vil. I Ã¥r prøver jeg frøblandingen ‘Fruit Twist’ og glæder mig til morgenfruer i klare citrusfarver og abrikos.
Kornblomst, Centaurea cyanus, yndige sommerblomster der fÃ¥s i et væld af farver og højder. Min datter fik lov til selv at vælge blomster til sin egen lille have sidste Ã¥r og valgte kornblomstblandingen ‘polka dot’ – 40 cm høje blomster i forskellige lyserøde, lilla og blÃ¥ farver. Meget tøsede:-) Kronbladene kan spises friske eller tørres og gemmes til vinterens kager i et syltetøjsglas. Jeg har stadig frø tilbage, som jeg planlægger at sÃ¥ en række af i et højbed i køkkenhaven, sÃ¥ de kan lyse lidt op i alt det grønne.
Tallerkensmækker, Tropaeolum majus. Den krybende plante med de trompetformede blomster kendes ogsÃ¥ som blomsterkarse. Dens karsesmagende sprøde blade er populære som grønt pÃ¥ tallerkenen pÃ¥ restauranter for tiden. Det kan jeg godt forstÃ¥. De smager skønt og ser godt ud. Den er utrolig nem at fÃ¥ til at gro flot og stor – lige noget for resultatorienterede børn. I Ã¥r vil jeg bruge den hvidlige sort ‘Milkmaid’ i et lidt bart bed under nogle roser.
Indianermynte, Agastache foeniculum. Jeg elsker det vilde, frodige i indianermynten. Og at den altid er omsværmet af bier og sommerfugle. NÃ¥ ja, og sÃ¥ smager den af lakrids og kan laves til en skøn te – gerne med et par mynteblade blandet i. Den kommer igen Ã¥r efter Ã¥r, hvis vinteren ikke er alt for hÃ¥rd.
Jeg har købt alle de nævnte blomsterfrø bortset fra sødskærm hos min engelske favoritfrøpusher Thompson & Morgan. De har et vildt stort udvalg.  – og nej, det fÃ¥r jeg ikke penge for at skrive. Desværre;-).
Hvilke spiselige blomster er på din personlige top 5? Jeg vil altid gerne inspireres:-)
16. juni 2016 kl. 12:04
[…] I stedet for de giftige skønheder kan man jo sÃ¥ vælge at anskaffe sig en masse blomster, der ud over at være ufarlige bÃ¥de er smukke og smager godt! Du kan læse om mine favoritspiselige blomster her. […]