Dagens høst i marts
Jeg kan stadig hente grønt til middagen (yeah!). Det er ikke så svært, som jeg troede, at strække høstsæsonen i haven helt ind i foråret. Ovnbagte jordskokker og salat af kål og koriander hentede jeg for eksempel råvarer til i højbedene i går. Lidt planlægning og kloge valg af afgrøder, så kører det.
For tiden kan jeg høste:
Jordskokker
Jeg har i et tidligere indlæg beskrevet de sprøde knolde som verdens nemmeste grøntsag. De giver helt vildt, pÃ¥ det helt rigtige tidspunkt af Ã¥ret (nu) og uden at man skal røre en finger, nÃ¥r først de er lagt i jorden én gang. Jeg serverer dem i suppe, som chips, rÃ¥ i salater efter en tur pÃ¥ mandolinjernet, bagt i ovn og som mos. Hvorfor har ingen udgivet bogen ‘Jordskok pÃ¥ 100 mÃ¥der’? Vi drukner i dem?. Du kan læse om dyrkning af jordskokker i mit gamle indlæg Her: Jordskokker – verdens nemmeste grøntsag.
Grønkål
Faktisk er det en rød grønkÃ¥l ‘Scarlet’ jeg dyrker til spisning sidst pÃ¥ vinteren. Den bliver bare endnu sødere og sprødere af frost, og fortsætter med at vokse vinteren igennem. Efter den første frost bliver de lilla blade mere blÃ¥lige – de er SÃ… smukke i de ellers triste vinterhøjbede. Jeg plukker blade efter behov nedefra, sÃ¥ planterne nu stÃ¥r som smÃ¥, dekorative palmer. De blomstrer smukt 2. Ã¥r, men de Ã¥r jeg har ladet dem stÃ¥ sÃ¥ længe, er det kun kaninen, der vil spise bladene, nÃ¥r det sker – de bliver ret bitre.
Koriander
Okay, det her hører til i kategorien satsninger. Men ofte lykkes det. Jeg lader altid et par planter koriander gå i frø, og ryster frøene ned i højbedet, inden jeg fjerner planterne om efteråret. Efter milde vintre som denne giver det rigelige mængder små korianderplanter til at tilfredsstille min lyst til den parfumerede smag i salater og som grønt drys, når jeg laver indisk mad. For eksempel min favorit Lammecurry med spinat.
Skvalderkål
“Spis det!” siger alle, nÃ¥r jeg brokker mig over de vilde mængder skvalderkÃ¥l i min have. Hvert forÃ¥r følger jeg det velmente rÃ¥d, men jeg mÃ¥ være ærlig og sige, at jeg ikke synes, det smager særlig godt. I hvert fald ikke før jeg fandt pÃ¥ at lave chips af det forkætrede ukrudt. Efter et par mislykkede forsøg er jeg end med et virkelig godt resultat (hvad smager ikke godt med rigelige mængder salt og god olivenolie!?!)
Du kan finde opskriften her: chips af skvalderkål
De sidste rødbeder og gulerødder røg i suppegryden i sidste weekend – de har haft det fint i højbedene under et godt lag halm. Men som sagt: Det har været en mild vinter. ♥
Andre køkkenhaveblogs
Jeg er langt fra den eneste, der kan hente grønt i køkkenhaven her i marts. Mange er meget sejere til at strække høstsæsonen end mig. Det kan du forvisse dig om, ved at læse med hos andre havebloggere, der elsker alt det spiselige i haven. Du kan finde de nyeste indlæg fra en masse af dem i min haveblogsamling havebloggere.dkÂ
Hvis du følger linket, kommer du direkte til sektionen for køkkenhaveblogger. God læselyst!
Nyeste kommentarer
Signe
Lisbeths Haveblog
Signe
Katrine
Signe