Så til høst i efteråret
Salat fra haven i oktober og frisk pak choi til efterårets asiatiske retter. Det kan sagtens lade sig gøre, hvis man sår nu.  Jeg har lige været på en af sæsonens sidste store runder med frøposerne. Nu er der nærmest forårsstemning i køkkenhavens højbede med friske såriller, der gemmer på spinat, salat, pak choi, mitzuna og vinterportulak.
Spinat kan ikke lide for meget varme, så det er perfekt at så den her i slutningen af august. En af mine favoritopskrifter for tiden er en indisk curry med masser af frisk spinat, så jeg har valgt at så spinat i hele det højbed, vi har tømt for kartofler og hestebønner. Det gælder jo om at bruge pladsen på det, man ved bliver værdsat!
Jeg går efter de hurtige løsninger
Vi er sÃ¥ meget hamsterhjulfamilie, at vi køber ind én gang om ugen. Netto med børn kl. 16.30 er ikke lige mig. SÃ¥ skal der være frisk salat sidst pÃ¥ ugen, mÃ¥ jeg kunne plukke den i haven. Derfor er jeg nærmest latterligt glad for at se masser af smÃ¥ salatplanter spire frem for foden af bønnerne, hvor jeg lige har sÃ¥et dem. Her i sensommeren tør jeg ikke satse pÃ¥ salat, der skal blive til hele hoveder. Det tager for lang tid. I stedet sÃ¥r jeg pluksalat og salatblandinger, hvor jeg hurtigt kan begynde at plukke løs af de friske blade. Alle salater, jeg sÃ¥r fra nu af, er af typen, der bliver ved med at gro, selvom jeg plukker af dem. Jeg har lige sÃ¥et min favoritpluksalat ‘Salad bowl’ og det franske salatmix ‘Mesclun mix’, der ogsÃ¥ indeholder urter. Sammen giver de en fantastisk grøn salat!
Thaikøbmand i højbedet
Asiatisk grønt som den sprøde pak choi til wokretter og mitzuna til salater gror også godt, hvis de sås nu. Som københavner har jeg ret nemt ved at komme til en thaikøbmand. Alligevel får vi meget mere sund thaimad, når vi har frisk pak choi i haven. Der er bare kortere vej fra jord til bord, når jorden er lige uden for køkkenvinduet.
En anbefaling: Vinterportulak
Det sidste, jeg har lige har sÃ¥et, er vinterportulak. Den gamle urt er ret ukendt, men jeg kan ikke anbefale den nok. Den lille plante vokser hele (!) vinteren. Selv en gang sne slÃ¥r den efter min erfaring ikke ud. Den er dejligt sprød og smager lidt som en blanding af ærter og bønnespirer. Den har de yndigste smÃ¥, hvide blomster, som kan fÃ¥ selv de mest salatforskrækkede smÃ¥piger til at falde i svime over salaten pÃ¥ kolde vinteraftener. Vi bruger den ogsÃ¥ i asiatiske supper og nudelretter i stedet for eller sammen med bønnespirer, spinat og ærter. Den er efter sigende ogsÃ¥ fuld af c-vitamin. What’s not to like?!
Nyeste kommentarer
Signe
Lisbeths Haveblog
Signe
Katrine
Signe