Succes og fiasko i højbedene
Første sommer med højbede i min køkkenhave er forbi. De er stadig fulde af grøntsager. Alligevel kan jeg ikke lade være med at evaluere lidt. Hvad blev en succes? Og hvad blev mindre vellykket? Det gælder om at få det skrevet i min havenotesbog nu, mens jeg har det i frisk hukommelse, så jeg ikke vader lige i samme fælder næste år. Og så vejen til succes bliver kortere år for år.
De store succeser
Ærter er lykkedes vildt godt! Især er jeg glad for, at jeg har fÃ¥et timet sÃ¥ningen, sÃ¥ ungerne har kunnet plukke løs af ærterne hele sommeren – og der er stadig mange pÃ¥ vej. Fire gange har jeg sÃ¥et ærter i løbet af sæsonen for at opnÃ¥ en uendelig strøm af friske bælge. Først økoklassikeren ‘Karina’ og i sidste runde en hurtigtvoksende sort, jeg helt tÃ¥beligt ikke har fÃ¥et skrevet navnet ned pÃ¥. Den er nemlig sød og sprød og giver mange ærter pÃ¥ kort tid. Grrr!
Rødbederne vokser nærmest ud over højbedet. Min favoritsort ‘Boltardy’  stortrives i den løse, gratis jord vi fik fra genbrugsstationen, da højbedene skulle fyldes. Jeg kommer til at have syltede rødbeder til hele vinteren, tror jeg! Du kan se min opskrift her: Perfekte hjemmesyltede rødbeder.
Squash. Det er et godt squashÃ¥r pÃ¥ Amager. Vi kan kun følge med, fordi vi putter store mængder revet squash i kødsovs. Og kødsovs sørger vi for altid at have i fryseren som basis for alle mulige hurtige retter i hverdagen – glade børn giver glade forældre! Det er sorten ‘Partenon’, der bare giver og giver. Jeg valgte den kun, fordi der stod pÃ¥ pakken, at den ogsÃ¥ var stabil i dÃ¥rligt vejr – jeg købte den en regnvejrsdag i det lokale plantemarked:-)
Fiaskoer og ting jeg skal lære af
Fennikel…. Jeg sÃ¥ede det i maj og jeg sÃ¥ede det i slutningen af juni. Fra to forskellige producenter. Spireprocent: 0 (NUL!). Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. Gode rÃ¥d modtages, for jeg fatter det ikke!
Hokkaido græskar har jeg plantet i et højbed sammen med squash. Det gør jeg ikke igen. Det vokser fint, men fylder alt, alt for meget i højbedet i forhold til de to græskar, vi får ud af det. Man bliver mere bevidst om pladsudnyttelsen, når der er trærammer om bedene. Næste år må græskar gro ved komposten i stedet!
Valsk bønne/hestebønne gav jeg for lidt plads. Det gik ud over udbyttet og gjorde kartoffelhøsten besværlig. Som sagt er det første Ã¥r, jeg dyrker grøntsager i højbede, og jeg glædede mig til at kunne presse flere planter sammen pÃ¥ mindre plads. Det kan man nemlig i højbedenes porøse jord i forhold til i lave bede. MEN jeg blev lige lovligt pladsoptimistisk pÃ¥ hestebønnernes vegne. Ungerne og jeg lagde ‘Ditta’ kartofler ret tæt og lagde en bønne i jorden mellem hver kartoffel. ‘Ditta’ vokser hurtigt og bliver høj, sÃ¥ de var lige ved at tage livet af bønnerne. Vi fik til et par mÃ¥ltider, men slet ikke sÃ¥ meget, som jeg havde forventet. Læren er, at der trods alt er grænser for, hvor meget et højbed kan trække.
Hvad har du gjort dig af erfaringer fra sommeren 2016 i køkkenhaven? Jeg er altid nysgerrig efter at høre andres gode råd!
Nyeste kommentarer
Signe
Lisbeths Haveblog
Signe
Katrine
Signe